Que és un Plotter: tipus de Plotters i mides

Els plotters són dispositius de sortida especials que s'utilitzen per produir còpies impreses dels grans gràfics i dissenys en paper.

Els plotters sovint s'utilitzen per a la producció de mapes de construcció, dissenys d'enginyeria, plànols arquitectònics i gràfics de negocis. Ells poden ser un component que s'afegeix al seu sistema informàtic i poden tenir el seu propi processador intern.

Imatge d'un Plotter HP

Existeixen diversos tipus de Plotters i classificacions en funció de la tecnologia i característiques:

TIPUS DE PLOTTER SEGONS TECNOLOGIA

Plotters de Ploma

Tot i ser els primers Plotters a aparèixer, encara se segueixen utilitzant. Triguen més a fer un dibuix complex, però ho compensen oferint una gran qualitat i suavitat en les corbes.

Habitualment disposen d'un suport per a sis o vuit plomins, que seran utilitzades pel capçal de dibuix segons les vagi necessitant. En aquest capçal es poden inserir diversos elements d'escriptura com plomes, bolígrafs o retoladors perquè així triem els que millor s'adeqüin al paper i al resultat que desitgem. Gràcies a un programa, cada element d'escriptura pot baixar o pujar fins a entrar en contacte amb el paper i realitzar els traços.

Tot i que tradicionalment aquests Plotters s'han utilitzat per dibuixar plànols en branques com l'arquitectura, topografia i altres carreres tècniques. Actualment gràcies als programes de disseny es poden realitzar línies de dissenys artístics complexos.

Plotters d'injecció de tinta

Aquest tipus de plotter és un dels més estesos. Podríem dir que es tracta d'una impressora de raig de tinta però de gran format. La majoria d'ells poden produir impressions amb gran riquesa de colors.

Se'ls anomena Plotters, perquè són capaços d'entendre les instruccions de llenguatges específics d'aquests (RD-GL, HP-GL, DMPL, etc.), Encara que internament realitzen una conversió de format vectorial (línies) a format ràster (punts de color). Poden ser tèrmics o piezoelèctrics segons la tecnologia que utilitzen per aplicar les gotes de tinta.

A causa de les seves similituds, tant la qualitat com la velocitat d'aquests Plotters és molt similar a les impressores de tinta. No solen fabricar-se en mides menors de A1 ja que per a tal finalitat ja hi ha les impressores.

Plotters electrostàtics, tèrmics o làser

Els Plotters electrostàtics, tèrmics o làser, solen ser bastant més cars que altres tipus i encara que amb tecnologies diferents entre si, la qualitat que ofereixen és similar. Gairebé cap d'ells dibuixa en color, i el resultat final s'assembla a la impressió d'un fax, encara que tenen una mida de punt menor i són més resistents tant a la llum com al pas del temps.

Plotter de tall

Un plotter de tall és similar a un dibuix. Amb la diferència que gràcies a una circuiteria especial, a més de dibuixar està dissenyat per tallar vinil adhesiu, sent utilitzat per professionals de la retolació per a decoració d'aparadors, vehicles, etc.

Alguns models permeten tallar materials més gruixuts, com cartolines, cartrons, etc. I poden ser de diversos formats tant de taula com corró, de tall tangencial, d'arrossegament o de capçal excèntric, d'arrossegament per fricció o per tracció.

TIPUS DE PLOTTER SEGONS DISSENY

Plotter de tambor o corró

Un plotter de corró és un equip en el qual el paper s'enrotlla a un corró o tambor el qual gira permetent que es dibuixi la imatge al seu pas.

Plotter pla o de taula

Un plotter pla és un dispositiu utilitzat per diversos dissenyadors amb programes de CAD. El document es manté sobre una superfície plana, mentre que una ploma es mou sobre ell horitzontal i verticalment. Aquest plotter pot utilitzar diferents colors de les plomes per crear els gràfics. La mida del gràfic està limitat a la de la superfície de traçat.

Imatge dels Tipus de plotters segons el seu disseny

TIPUS DE PLOTTER SEGONS MIDA

Les mides estàndard que admet un plotter i que se solen utilitzar més van des d'un A4 a un A0. Així com en enginyeries s'utilitzen més diversitat de mides, en arquitectura és més habitual optar per mesures superiors al A3.

Si parlem de plotters de tambor amb el seu corresponent rotllo de paper, en funció de les característiques de l'equip podrem obtenir impressions de diversos metres.

Taula de mides dels Plotters

Nom Mida Equivalent USA
A5 148 x 210 mm 5,8 x 8,3 polzades
A4 210 x 297 mm 8,3 x 11,7 polzades
A3 297 x 420 mm 11,7 x 16,5 polzades
A3+ 329 x 483 mm 13 x 19 polzades
A2 420 x 594 mm 16,5 x 23,4 polzades
A1 594 x 841 mm 23,4 x 33,1 polzades
A0 841 x 1189 mm 33,1 x 46,8 polzades

Per a més informació contacti amb Telecon Printing Solutions on li oferim la reparació de plotter i el nostre servei tècnic de plotters HP.